TURCIA

TURCIA

 
INFORMATII GENERALE
 
Acest pamant s-a aflat mereu la raspantia istorica dintre civilizatia europeana si cea orientala, la confluenta dintre cele doua continente, la intretaierea marilor drumuri comerciale care veneau dinspre Europa si duceau pana in indepartata Asie.
Punte de legatura intre Vest si Est, Turcia se intinde pe cele 2 continente, separate doar de Stramtoarea Bosfor, astfel: 3% din suprafata totala o constituie partea europeana in Peninsula Balcanica, iar restul teritoriului- Anatolia-o constituie partea asiatica.
Turcia se invecineaza cu opt tari: in Nord-Vest cu Grecia si Bulgaria; in Nord -Est cu Giorgia,Armenia si Azerbaidjan; in Est cu Iran, in Sud cu Irak si Siria;in Nord este flancata de Marea Neagra, in Sud de Marea Mediterana, iar in Vest de Marea Egee si Marea Marmara.
In partea europeana se afla metropola Istanbul, considerata ca fiind capitala istorica, economica, financiara si culturala a Turciei.
Dealungul coastei Marii Mediterane si Marii Egee s-au dezvoltat o multime de statiuni, care atrag an de an milioane de turisti din toata lumea, ce vor sa se bucure de peisaj, de climatul bland, de apa albastra, de caldura soarelui, de nisipul auriu sau de istoria incarcata a Turciei    si nu in ultimul rand de savuroasele bucate turcesti.
 
Informatii utile
Reprezentanta diplomatica
Formalitati de intrare:Este necesar pasaport valabil minim 3 luni.Nu este necesara viza pentru o perioada de sedere de 90 de zile.
Informatii medicale:Recomandam incheierea unei asigurari medicale de calatorie pe perioada sederii in Turcia.
Clima: - temperat-maritima pe coasta Marii Negre; de tip mediteranean pe coasta Marii Mediterane si de tip temperat-continental in interior , in Podisul Anatoliei.
Populatia:72 900 000 de locuitori.
Capitala: Ankara – 3 500 000 locuitori.
Suprafata: 779 452 km patrati.
Limba oficiala: limba turca.
Religia: musulmana ( ~ 80% sunnita).
Moneda: lira turceasca.
Diferenta de fus orar fata de GMT: +2 ore fata de GMT( ora locala de vara +3 ore fata de GMT).
Gastronomie:In mare masura este un amestec de traditii otomane cu influente central asiatice, balcanice si ale Orientului Mijlociu, un paradis pentru gurmanzi, unde gusturile se intalnesc intr-o combinatie excelenta. Bucataria turca nu este omogena, ea este diferita de la o regiune la alta, pe langa specialitatile turcesti comune intalnite peste tot , exista specialitati cu specific regional.
In Nordul Turciei-regiunea Marii Negre, bucataria se bazeaza pe porumb si ansoa; Sud -Estul este renumit pentru kebap si deferitele deserturi pe baza de aluat si foietaj -baclava, kadayif si kunefe.
In Vestul Turciei, unde livezile de maslini se intind pe suprafete mari, uleiul de masline se foloseste din belsug la gatit , iar maslinele – verzi, negre, roz, sunt foarte apreciate ca aperitiv.
Bucataria mediteraneana -specifica Bazinului Marii Egee si Marii Mediterane – este bogata in legume (vinete, ceapa, usturoi, fasole, linte, dovlecei, rosii, ardei), plante aromate (patrunjel, menta), orez, bulgur(grau macinat, fiert si uscat) peste si fructe de mare(calamari, creveti, calcan, peste dorada).
Anatolia Centrala este renumita pentru specialitatile de paste fainoase, cum ar fi – keskek, manti si gozleme.
Fructele sunt pretuite in bucataria turceasca – pepene galben, lamaia, smochinele, piersicile, strugurii, deferitele seminte – cele de pin, alunele, migdalele, nuca; branzeturile si in special cele din lapte de oaie sunt foarte apreciate - cascavalul, iaurtul; carnea de miel, vita si pui se foloseste sub forma de frigarui, feliata in fasii subtiri sau tocata si condimentata cu mirodenii aromate sau exotice.
Va sugeram cateva feluri de mancare:
doner kebap – carne stratificata pusa pe o tepusa verticala, prajita la foc direct servita in pida(pita); sis kebap – frigarui din carne de miel sau pui condimentata; menemen -oua amestecate cu masline, ardei,rosii,ceapa, mirodenii; humus(naut); sarma – foi de vita-de -vie umplute cu orez; geagic – salata din iaurt, castraveti, usturoi si marar;guzva – salata savuroasa din vinete,capia,usturoi,rosii,condimente; corbasi- ciorbe si supe de diferite feluri, de exemplu – sultan corbasi(supa sultanului), mantar corbasi (supa de ciuperci), kuzu corbasi (ciorba de miel), piept de pui cu sos de nuci; miel cu vinete; turlu( legume asortate si carne de vita); tavuk dolmasi – pui umplut s.a.
Nu uitati de renumita cafea turceasca preparata la ibric (cezve), alaturi de care sunt servite cateva bucatele de rahat turcesc, presarate cu fulgi de nuca de cocos! 
Destinatii/Programe:Litoralul Marii Mediterane cu Riviera Antalyei ofera o multime de posibilitati de distractie in complexele hoteliere, programe facultative de vizitare a unor situri lasate mostenire peste timp de greci, romani si alte civilizatii,conservate in orasele antichitatii: Aspendos, Perge, Side...
Tarmul Marii Egee renumit pentru peisajele mirifice, pentru idilicele sate pescaresti si nu in ultimul rand pentru vestigiile antice, mostenire a peste 5000 de ani de istorie, cultura si mitologie: cu Troia, Efes, Bergama(Pergamum)...
Kusadasi -"Insula Pasarii" – oras-port la Marea Egee,s-a dezvoltat inca din antichitate sub civilizatia greaca, romana, venetiana, genoveza si otomana.De vizitat neaparat:Pamukkale – un loc natural spectaculos, unic in lume, cu casacada sa pietrificata de un alb stralucitor, cu apele termale folosite inca de pe vremea romanilor pentru binefacerile terapeutice; tot aici de vizitat ruinele vechiului oras antic Hierapolis.
Nu ratati o excursie la Capadochia, un alt loc interesant de vazut, cu peisaj selenar, cu locuintele sale subterane, adevarate orase, biserici in piatra cu peretii decorati cu fresce bizantine...!