Jamaica
Este pe buna dreptate „The Island in the Sun”, asa
cum este descrisa in melodia cantata de regretatul Harry Belafonte; aici
timpul se scurge lent pe ritmurile muzicii Reggae asa cum numai Bob
Marley a stiut s-o faca cunoscuta lumii intregi.
Jamaica este o insula vulcanica, strabatuta central de un lant
muntos, bogata in rauri – peste 150 la numar, numeroase cascade, cu o
vegetatie luxurianta pe toata suprafata, castigandu-si pe buna dreptate
titlul de „taram al lemnului si apei”.
Insula are o mare varietate de pesteri subterane, recife in larg si izvoare de apa potabila natural filtrate.
Lantul montan din Est este acoperit de paduri de pini, iar in Nord,
abunda florile; nu lipseste padurea tropicala, platourile deluroase,
iar Sudul insulei evoca savanele africane sau platourile indiene, cu
plaje cu nisip alb si negru, alternand, si nu in ultimul rand cu izvoare
de ape minerale.
Jamaica detine o bogata mostenire culturala, peisaje de vis,
gradini minunate cu pasari si flori intr-o mare varietate, cu o multime
de atractii si locuri de vizitat in fiecare areal turistic.
Bucurati -va de frumusetea insulei!
Capitala insulei este orasul Kingston cu un aeroport international,
de unde pentru a ajunge la destinatia favorita, se poate apela la o
vasta retea interna de transport cu microbuse, taxiuri sau exista si
posibilitatea inchirierii de masini.
Limba oficiala este engleza, dar si dialectul jamaican patois se vorbeste pe tot cuprinsul insulei.
Datorita climei sale tropicale pe tot parcursul anului, Jamaica este o destinatie apreciata si cautata.
Pe coasta temperaturile se mentin intre 22 si 31 grd.C.
Intervalul ploios este cuprins intre lunile Mai-Octombrie.
Intre lunile Iunie si Noiembrie, Jamaica este expusa uraganelor.
Sezonul de varf turistic este cuprins intre lunile Decembrie si mijlocul lunii Aprilie.
Restaurantele sunt de buna calitate, in special in zona Montego Bay.
Mancarurile locale au la baza carnea de porc, pasare, peste, fructe
de mare, legumele, fructele si o mare varietate de condimente si
muraturi.
Specialitatile nationale sunt: peste sarat – cod uscat si ackee – fructul gatit al arborelui ackee;
Callaloo – supa cu bucati de carne de porc si vita sarate cu bame si condimente indiene.
Rundown – este o supa - crema cu lapte de cocos cu carne de pui, peste, alte tipuri de carne si /sau cu legume.
Romul jamaican este foarte apreciat in special Appletonat de 40 grd.
Cafeaua de Jamaica este una dintre cele mai de calitate din lume – Cafeaua Blue Mountain.